Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2017 15:39 - ОТНОВО ВЪРХУ ГЕНИЯ И ЗЛОДЕЙСТВОТО
Автор: lazarlalev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1061 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

Регистрация
Потребителско име

Ел. поща

Парола

Паролата отново

Напред

Вход
Потребителско име

Парола

Запомни ме

Напред


Забравена парола
Имейл

Изпрати

Смяна на парола
Стара парола

Нова парола

Повтори нова парола

Напред

Напишете дума/думи за търсене
Най-коментирани
Най-четени

    Афера
    Разследване
    Скандал
    Репортаж
    Спорт
    Шоу
    Коментари
    Секретно
    Досие

    Афера
    Разследване
    Скандал
    Репортаж
    Спорт
    Шоу
    Коментари
    Секретно
    Досие

От завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер

Донос на Павел Вежинов е изпратил писателя Йордан Вълчев в лагера "Куциян", разкри вдовицата на заточения Владка Вълчева пред "168 часа". След 9 септември 1944 г.
author image
Иван Бутовски
Публикувано на: 16.06.2017
От завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер

Донос на Павел Вежинов е изпратил писателя Йордан Вълчев в лагера "Куциян", разкри вдовицата на заточения Владка Вълчева пред "168 часа".

След 9 септември 1944 г. Йордан Вълчев набързо се записва в Школата за запасни офицери. И ненавършил 22 години е изпратен на фронта като ротен командир. Неговата част се сражава, така че той се оказва единственият български писател, който реално участва в бойните действия. Другите са се предвижвали с обоза и са пращали дописки от фронта.

Въпреки тежестите на войната в окопите Вълчев пише разкази и след като е демобилизиран, ги събира в книгата "Боеве". По същото време, но в тила на армията и без да участва в боевете, служи и Павел Вежинов. Своите спомени от преживяното той издава в книгата "Втора рота".

"Павел Вежинов е изпитвал голяма завист към моя съпруг заради разказите му. И с подписите на трима писатели го праща в лагера

Другите двама не си спомням, но единият е Вежинов. След като излиза книгата "Боеве", се появява статията "В плен на реакцията и натурализма" от литературния критик Емил Петров. Тя всъщност дава тласъка на преследванията срещу мъжа ми. В нея се казва, че книгата е съвсем реакционна и не описва войната такава, каквато трябва да бъде - отечествена, възвишена и праведна, а я представя единствено реалистично като военен конфликт", разказва д-р Вълчева.

В лагера "Куциян" Вълчев влиза през 1947 г. и излиза през 1948 г. Попада там именно заради книгата "Боеве". След лагера не е сломен, но животът му става много труден, разказва вдовицата. Не му дават никаква работа и Йордан Вълчев е принуден да работи като хамалин - с навито въже през рамо виси под липата на площад "Света Неделя", където е борсата на хамалите в София. Виси и чака да го наемат.

След излизането си от лагера Йордан Вълчев хвърля публично, но без злоба, шегата: "Естествено, че Вежинов ще напише "Втора рота" - оставил е за мене първата". Това е и алюзия за различната роля, която двамата писатели са имали по време на бойните действия.

Въпреки репресиите

Йордан Вълчев запазва достойнството си

и не се впуска в самосъжаление. Например в своя роман "Куциян" той не пише за ужасите в лагера, а педантично описва режима в него. Стилът му е ненатрапчив, без патос и преувеличения. Така постига ефекта да представи злото в неговата баналност, познат от Хана Аренд.

Строяват ги сутрин и ги водят в рудника. Копаят въглища.

"Нека разкажем какви видове работа се вършеха в Котела, та да не се занимаваме всеки ден с обяснения", пише Вълчев в "Куциян". "Видяхме я първата и най-тягостната работа - очистване на глина и мъртва пляка от забоите. Втората работа е да местим линиите звено по звено и да ги монтираме на нови места...

Третата работа е товаренето на въглищата във вагончета и отвозването им до сградата с безконечното въже - по него се движат висящите вагонетки, най-грубо сепарирани, отиват към главната сепарация пред гара Куциян и се изсипват в специалните тендери, от които се пълнят композициите за СССР. Товаренето на въглищата при забоя се върши по двама - един срещу друг гребат на забоя и товарят.

Това беше и единствената работа с норма - двамата трябва да натоварят за една смяна 16 вагончета (те са по 800 кг - 12 800 кг, приблизително 13 тона."

"Гладът е бил много страшен, защото това, което им дават, не стига, а те са работили тежка физическа работа. И казваше: "Вечно си бях гладен." Оттам толкова се беше отвратил да яде сам от канче, че когато вече се оженихме,

не понасяше да се храни сам

Чакаше ме да седнем заедно. Много малко храна е имало и много малко са разрешавали да им носят. Анархистите и земеделците са били най-зле, не знам защо са се бояли толкова много от тях", разказва д-р Вълчева.

"Няма съд, няма присъда - направо го въдворяват, а началник на лагера е капитан Гершанов", добавя тя. Според вдовицата съдбата винаги е предоставяла на Йордан Вълчев удивителния шанс да среща повторно хората, заради които е страдал. С Павел Вежинов пътищата им се пресичат на писателското поприще. А през 1966 г. , при една командировка в село Църква Вълчев се среща и с вече изпадналия в немилост началник на лагера. По това време Гершанов е

разжалван до пазач

в местното ТКЗС,

а по ирония на съдбата Вълчев е изпратен там да направи очерк за някакъв знатен дояч.

Ето как той сам описва случката в книгата си "Куциян":

"Здравей, човече, имам командировъчно!" - вика писателят, без да познае човека насреща.

"Ти, писателю Вълчо, я чакай, чакай!"

Незабавно познах капитан Гершанов. Смаях се. Стъписах се. Наближи, дойде, подаде ръка - наистина самият той! Вижда, че съм смаян, и разперва ръце:

- Гледай, гледай на какво ме направиха твоите комунисти!

- Но какво точно е станало?

- Ами какво..., разправят, че съм бил обирал часовниците на лагеристите!

- На питомците! Не вярвам, господин капитан!

- Ама ха де! Прав си. А ме знаеше какъв добър човек бях. Хората сами подаряваха. Представи си, 1200 часовника, издал ме е някой - предателски народ!

- Ей, капитане, скърбя за тебе!

- Море пак ми останаха 600, не можаха да ги намерят!

- Добре, кога беше това?

- Още към петдесета година. А таман ме повишиха за майор, и ме деградираха."

След това Вълчев взема бившия началник и го води да го черпи в селската кръчма. Не коментира по въпроса с часовниците, не използва думата "мародерство". Това благородство е характерно за писателя през целия му живот - прощава, не забравя никоя добрина и обича всички на този свят, казва съпругата му.

По подобен начин протича и последната му среща с Вежинов.

"Имаха среща малко преди смъртта на Павел Вежинов през 1983 г. Искаше да му покаже, че знае какво е направил, но не му се сърди. Но Вежинов засрамено се оттеглил и не проронил нито дума", разказва Владка Вълчева.

Докато е в лагера "Куциян", писателят Йордан Вълчев е викнат на свиждане с любовницата на тогавашния партиен вожд Вълко Червенков - известната оперна певица Нели Карова.

Още като ученик в гимназията, тъй като е бил хубавец и мъжествен, бъдещият писател е прелъстен от доста по-възрастната от него оперна певица. След време Нели Карова, вече омъжена, става любовница и на всесилния Вълко Червенков.

Но страстта ръжда не хваща. В качеството си на метреса номер едно тя посещава младежа в лагера с намерението да го измъкне на свобода. Лимузината спира до портала, Карова слиза от нея и казва да повикат Вълчев. Той обаче не желае да се срещне с нея.

"За него случаят с прелъстяването беше незабравим спомен, защото

Нели Карова е първата

жена, с която е бил

Видял я е на портала, но се скрива и нарочно не излиза. Написал го е и в книгата си: "Поне един хляб да беше донесла, какво си мисли тя?!"

Въпреки че Карова е дошла да го освободи, той казва: "Тя мене ще ме вземе, а другите?", разказва днес вдовицата на писателя Владка Вълчева. Дискриминиран и репресиран през целия си живот, Йордан Вълчев всъщност има много интересна съдба. Още в лагера той се среща с известни интелектуалци и бивши политици, които са въдворени по същото време там.

Спасителят на Талев

"В "Куциян" е бил заедно и с Димитър Талев. А Талев е бил слабоват човек и всички са му помагали в лагера. За да не го наказват, са му носили лоста, с който разбиват скалите до открития рудник, защото не е могъл да се справя сам. Един ден, докато работят, виждат, че го няма сред тях. А той получил сърдечен синкоп и както е припаднал, върху него се изсипали въглища. Бързо го изваждат от въглищата, правят му изкуствено дишане и така го спасяват", разказва вдовицата.

Въпреки нелекия живот, който е имал, Вълчев гледал с насмешка на мъчителите си и никога не отвръща на злото със зло. Дори когато след време един от следователите му предлага да си върне "жеста", като напише донос срещу тези, които го изпращат на лагер, Йордан Вълчев категорично отказва. Но има и друга причина да е недолюбван от колегите си на писателското поприще - национализмът, просветеният национализъм, както го определя самият той. Неговият девиз е: "Отечество... и няма повече." Затова в годините на интернационализма репресиите срещу него продължават.

Кулминацията е през 1956 г., когато е изпратен за 1 година в затвора по скалъпено обвинение за разказан от него виц, който обаче той дори не е чувал. Обвинението е нелепо и смешно. На писателя приписват обида към Никита Хрушчов, която

можела да доведе до война

между България и приятелска държава - СССР.

"Тормозът продължи и по-късно. Когато през 1956 г. го затварят и съдят, жена му (първата съпруга на Йордан Вълчев - бел. ред.) се среща с различни писатели да моли за помощ: "Направете му характеристика, елате на заседанието на съда, помогнете му!", моли тя с детето им на ръце. Отива при Георги Караславов. Маститият писател на селския пролетариат отсича: "Той не мисли като нас и неговото място е в затвора!" Отива и при Емилиян Станев. Ще дойда, няма да дойда, но в крайна сметка и Станев не отива в съда. Там свидетелства само Драгомир Асенов", разказва Владка Вълчева.

На въпрос на обвинителя той заявява: "Вярно е, че всички писатели го мразят." "Да?", казва прокурорът, обнадежден, че ще чуе нещо лошо за Йордан Вълчев. "Ами където седне и стане, той казва, че Македония е българска." Веднага отпращат Асенов и го заличават от списъка на свидетелите.

Вълчев изкарва 1 година в Старозагорския затвор.

А вица научава след повече

от 40 години - от досието си

"Много просташки е бил вицът и изобщо не е в негов стил. Никога не го е казвал", обяснява вдовицата на писателя. "През всичкото време, откакто е излязъл от лагера, до смъртта му, се мъчеха да му лепнат криминално деяние, защото това е най-лесният начин да очерниш политически противник", допълва тя.

След като излиза от затвора, Йордан Вълчев пътува насам-натам, но навсякъде е общ работник и върши буквално каквото му попадне. Освен хамалската работа сече и тополи, за да продава дървесината и да се прехранва.

Продава и варена царевица в Княжево, близо до мястото, където е живял. Идва милиционер, стреля в казана и го пробива. Ей тъй, за подбив, а и като предупреждение.

Все пак времената се менят и тук-там започват да печатат творби на Вълчев. Обаждат се да помогнат и разни приятели, между тях и писатели-комунисти. Веднъж до казана спира група писатели. Между тях е Камен Калчев, който без да познае Вълчев, му подава банкнота от 25 лева, каквито е имало по това време. А царевиците са стрували по 90 стотинки. Вълчев го вижда и казва на очакващия рестото Калчев: "Камене, за тебе е 25 лева." Чак тогава Калчев се сепва, разпознава го и пита: "Имаш ли нещо написано?" Така Вълчев започва "Стъпала към небето", издадена като трилогия.

Работил е дълго време и в промкомбинат "Своге" като началник-отдел "Снабдяване". Там му спретват голяма разправия за една изгубена фактура за стар телефонен апарат с ръчка за 36 лева, купен от оказион.

Затова и радостта му е неизмерима, когато през 1968 г. го вземат на половин длъжност в детското списание "Славейче".

"Лъчезар Станчев направи много голямо добро, като го взе. Той там се пенсионира. Занимаваше се с пласмента - да излиза хлебец отнякъде", споделя Вълчева.

"Следяха го и проверяваха периодично. Например веднъж се бяхме захванали да остъкляваме балконите и моят брат му докара материали. Пристига един човек и му носи призовка да се яви при кварталния. Оказа се, че трябвало да представи фактура за винкелите, нещо, което не са поискали на никого от съседите ни. Той беше стрелян заек, но се притесни, а те го викат чак след 3 дни. За тия 3 дни можеше да получи инфаркт.

Ела, казва ми, с мене

да чуеш, иначе няма

да ти кажат къде съм,

защото по същия начин ме арестуваха всяка година - на 1 май и на 9 септември. Имал си една торбичка и за всеки празник прекарвал по някоя и друга седмица в ареста", разказва тя.

Това по тогавашния жаргон на милицията се наричаше "профилактиране на вражеските елементи".

През май 1986 г., около година след атентата на гара Буново, една вечер в дома му звъни капитан от милицията. Йордан Вълчев е заподозрян за чудовищния акт, защото заради командировките си от "Славейче" влиза в графата "често пътува до Бургас". Явява се на разпит. "Имам пет деца, луди ли сте, как ще сложа бомба!?", казва на разследващите. Но по системата на Вишински си виновен до доказване на противното.

"Мислихме какво алиби има и се сетих, че на датата на атентата 9 март 1985 г. беше на сватба в Бургас и държа реч пред 240 сватбари. Каза им го и го оставиха на мира. Но на следващата година пак пристига призовка и отново отивам с него. В районното управление до Окръжна болница

трима полковници

се заемат с него

Влезе, забави се и като излезе, каза: Не можеш да си представиш за какво ме търсят. "Ти еди-къде си си нарекъл руския народ "стадо", ми казаха и показват едни доноси, закривайки с ръка авторите им.

Вълчев им дръпнал една реч, че няма нищо против руския народ, а само против руската имперска политика, която продължава чак до Ленин. Онези се заслушали, захласнали и приели обясненията му. Накрая най-благосклонният от полковниците казал: "Е, бай Йордане, сега си тръгвай, че в 11 часа имаш сказка с художниците, и внимавай кого черпиш с узо." От тези думи Вълчев се досетил чий е бил поредният донос срещу него", обяснява Вълчева.

Едва през 1988 г. съпругът става член на Съюза на писателите. "След 1989 година реши, че е дошла свободата. Призова за всеобщо опрощаване по телевизията, като каза - това е минало, не може да живеем само с него, трябва да се прости и на враговете ни. Затова и не взе парите, които му се полагаха като репресиран", завършва разказа за съпруга си Владка Вълчева.

Още материали по темата:

С чуждо име мъчителят от лагерите Газдов доживя до 89 г.

 Никола Дафинов, лагерник в Ловеч: Убиваха от бой с тояги, труповете - в клозета, а после на прасетата

Кольо Вутев от с. Торос, оцелял от лагера в Ловеч: Убиха пред мене бащата на Богдана Карадочева

Славка Илиева-Братанова, началник на ТВО в Оброчище и Прослав: В женските лагери нямаше извращения и убийства

Божидар Витанов, заточен за слушане на музика: Убиваха и по 15 души на вечерна проверка в лагера в Ловеч

Палачът от лагерите Юлияна Ръжгева се обесила в банята

Пастир Христо Куличев: ДС накара с глад и побоища духовници да признаят, че са шпиони

Коментара ()
Вашият коментар

Име *
Ел. поща *
Коментар *
Въведете кода CAPTCHA изображение *

Най-четени

    Удавят в кръв тютюневата стачка през 1953 г.
    Разследване 13.06.2017
    Галерия Удавят в кръв тютюневата стачка през 1953 г.
    Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!
    Секретно 12.06.2017
    Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

    Екшън в Етрополе: Цигани пребиха шофьор, обърнаха му колата и се върнаха да празнуват кръщене. Българите гледат отстрани и не се намесват
    Скандал 14.06.2017
    Екшън в Етрополе: Цигани пребиха шофьор, обърнаха му колата и се върнаха да празнуват кръщене. Българите гледат отстрани и не се намесват

    Голям екшън се разигра в центъра на Етрополе, след като шофьор удари малко цигане, на което точно в този момент му правили кръщене. Купонджиите се били събрани в т.нар.
    От завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер
    Разследване 16.06.2017
    Галерия От завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер

    Донос на Павел Вежинов е изпратил писателя Йордан Вълчев в лагера "Куциян", разкри вдовицата на заточения Владка Вълчева пред "168 часа". След 9 септември 1944 г.
    Секссимволът на Нова тв се ожени за момиче на Гала
    Шоу 15.06.2017
    Галерия Секссимволът на Нова тв се ожени за момиче на Гала

    Водещият на "Събуди се" Деян Веселинов и репортерката на "На кафе" Рени Чавдарова си размениха брачни халки две години след първата си среща по коридорите на Нова телевизия.
    Опитваме се да преведем на италианци изказването на първата дама. Те: Как живее с тези мисли?
    Репортаж 12.06.2017
    Опитваме се да преведем на италианци изказването на първата дама. Те: Как живее с тези мисли?

    Мъчим се да преведем на италиански журналисти словобудствата на "първата ни дама"! Не става... А един от тях снизходително: "Представяте ли си какво й на жената? Как живее с тези мисли?".
    Най-противните неща в тоя живот
    Коментари 14.06.2017
    Най-противните неща в тоя живот

    1. Дебело дете отличник 2. Мъж с чорапи и сандали 3. Педерас с очна линия 4. Потна бабичка в претъпкан трамвай 5. Супа пача 6. Застаряваща планинарка,

Видео

    Песента на която Путин се разплака
    ВидеоПесента на която Путин се разплака
    Великобритания чества отново рождения ден на Елизабет II
    ВидеоВеликобритания чества отново рождения ден на Елизабет II
    С мачете срещу трима въоръжени обирджии
    ВидеоС мачете срещу трима въоръжени обирджии
    Драматично предложение за брак по време на бейзболен мач
    ВидеоДраматично предложение за брак по време на бейзболен мач
    Американски военен кораб се сблъска с търговски плавателен съд край Япония
    ВидеоАмерикански военен кораб се сблъска с търговски плавателен съд край Япония
    Бой в парламента на Италия заради законопроект за даване на гражданство на деца на имигранти
    ВидеоБой в парламента на Италия заради законопроект за даване на гражданство на деца на имигранти
    Протести и сблъсъци след пожара в Лондон
    ВидеоПротести и сблъсъци след пожара в Лондон
    Най-странните неща открити на Марс
    ВидеоНай-странните неща открити на Марс

Коментари

    Обичан или обругаван, Симеон даже правеше семейства от свободни електрони
    Обичан или обругаван, Симеон даже правеше семейства от свободни електрони
    Даскалска посредственост или елементарна липса на национално достойнство!
    Даскалска посредственост или елементарна липса на национално достойнство!
    Професорката, писала 3 и 4 за бели листове: Такова нещо е нямало (Видео)
    ВИДЕОПрофесорката, писала 3 и 4 за бели листове: Такова нещо е нямало (Видео)
    Аржентинците се самоубивали като скочат от егото си
    Аржентинците се самоубивали като скочат от егото си
    Фердинанд задраскал прадядо ми с думите: "Без ррррепубликанци в кабинета"
    Фердинанд задраскал прадядо ми с думите: "Без ррррепубликанци в кабинета"
    Безобразие. Тези хора нямат право да възпитават децата ни
    Безобразие. Тези хора нямат право да възпитават децата ни
    Можеш да си отидеш от този свят с непрочетени sms-и на телефона и с недовършен пост в блога
    Можеш да си отидеш от този свят с непрочетени sms-и на телефона и с недовършен пост в блога
    Толерантността не включва нихилизма по отношение на родното
    Толерантността не включва нихилизма по отношение на родното

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа
последно от 24 Часа
На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана

На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана
"Билд": Скандал между пътници блокира бг самолет в Щутгарт "България ер": Нямаме такъв полет

"Билд": Скандал между пътници блокира бг самолет в Щутгарт "България ер": Нямаме такъв полет
Млад мъж е загинал при катастрофата на Е-79, ранено е и 5-годишно дете

Млад мъж е загинал при катастрофата на Е-79, ранено е и 5-годишно дете
Секретно

    Куриозите на тоталитаризма: Как учени от Северна Корея търсиха лек за цветето на Ким Чен Ир у нас
    ГалерияКуриозите на тоталитаризма: Как учени от Северна Корея търсиха лек за цветето на Ким Чен Ир у нас
    Нацист създал съветската атомна бомба: След като получил най-високо отличие от фюрера, Манфред фон Ардене на два пъти става и лауреат на Сталинска награда
    ГалерияНацист създал съветската атомна бомба: След като получил най-високо отличие от фюрера, Манфред фон Ардене на два пъти става и лауреат на Сталинска награда
    30 трупа в двора на клоун убиец - първообраз на "То" на Стивън Кинг
    Галерия30 трупа в двора на клоун убиец - първообраз на "То" на Стивън Кинг
    Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!
    Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!
    Как се бореха с безделието по соца
    ГалерияКак се бореха с безделието по соца
    Райко Алексиев е пребит до смърт заради шаржове на Сталин
    ГалерияРайко Алексиев е пребит до смърт заради шаржове на Сталин
    Призрак на цар или атентатор шета в София през 1933 г. Столичани: "Изпълзял е вампир от най-страшна проба!"
    ГалерияПризрак на цар или атентатор шета в София през 1933 г. Столичани: "Изпълзял е вампир от най-страшна проба!"
    Българин и румънец удушват д-р Петър Берон за пари
    Българин и румънец удушват д-р Петър Берон за пари

Скандал

    Скандал в Бизнес парка: Гонят дете рисувало с тебешир на асфалта
    ГалерияСкандал в Бизнес парка: Гонят дете рисувало с тебешир на асфалта
    Екшън в Етрополе: Цигани пребиха шофьор, обърнаха му колата и се върнаха да празнуват кръщене. Българите гледат отстрани и не се намесват
    Екшън в Етрополе: Цигани пребиха шофьор, обърнаха му колата и се върнаха да празнуват кръщене. Българите гледат отстрани и не се намесват
    Скандал: Пламен Узунов пак си пуска снимка като Хитлер. Търси кой Юда го е предал
    Скандал: Пламен Узунов пак си пуска снимка като Хитлер. Търси кой Юда го е предал
    Певицата Александра Апостолова: Любовта на живота ми ме преби!
    Певицата Александра Апостолова: Любовта на живота ми ме преби!
    Обвиниха супер секси учителка по математика в сексуално посегателство над ученици
    ГалерияОбвиниха супер секси учителка по математика в сексуално посегателство над ученици
    След 10 г. убийците ще са на свобода, а детето ни е завинаги в гроба!
    ГалерияСлед 10 г. убийците ще са на свобода, а детето ни е завинаги в гроба!
    Бразилия в шок: Изчезнаха костите на Гаринча
    ГалерияБразилия в шок: Изчезнаха костите на Гаринча
    Афганистанци с “офиси” на Лъвов мост контролират трафика на бежанци
    ГалерияАфганистанци с “офиси” на Лъвов мост контролират трафика на бежанци

Афера

    Патилата на една камериерка - шведски ритник, разкаяние и прошка
    ГалерияПатилата на една камериерка - шведски ритник, разкаяние и прошка
    Калинки в Агенцията по вписванията провалили поръчки за милиони
    ГалерияКалинки в Агенцията по вписванията провалили поръчки за милиони
    Откритата в куфар на дъното на езеро в Украйна Еля била със счупени глава, ръце и крака
    ГалерияОткритата в куфар на дъното на езеро в Украйна Еля била със счупени глава, ръце и крака
    Последният трус в Егейско море отново повдига въпроса: Могат ли да се причиняват изкуствено земетресения?
    Последният трус в Егейско море отново повдига въпроса: Могат ли да се причиняват изкуствено земетресения?
    Откриха мъртва изчезналата българска студентка в Украйна. Тялото на Еля Дишли, дъщеря на бивш депутат, било пренесено с куфар в гората
    Откриха мъртва изчезналата българска студентка в Украйна. Тялото на Еля Дишли, дъщеря на бивш депутат, било пренесено с куфар в гората
    Диабета си отива, ако намалите теглото си с 5 %
    Диабета си отива, ако намалите теглото си с 5 %
    Двойният убиец от кв. "Витоша" имал пиано бар в София, затворил преди 2 години
    ГалерияДвойният убиец от кв. "Витоша" имал пиано бар в София, затворил преди 2 години
    Убиха лидер на "Ислямска държава", за главата му бе обявена награда от 25 млн. долара
    Убиха лидер на "Ислямска държава", за главата му бе обявена награда от 25 млн. долара

Разследване

    Симеон предсказва падането на социалистическия блок. Бил на тайно посещение в СССР
    ГалерияСимеон предсказва падането на социалистическия блок. Бил на тайно посещение в СССР
    От завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер
    ГалерияОт завист Павел Вежинов изпратил Йордан Вълчев в "Куциян". Любовницата на Вълко Червенков опитала да измъкне натопения писател от комунистическия лагер
    Убит ли е наистина с бомба лидерът на ИДИЛ?
    Убит ли е наистина с бомба лидерът на ИДИЛ?
    Удавят в кръв тютюневата стачка през 1953 г.
    ГалерияУдавят в кръв тютюневата стачка през 1953 г.
    ЦРУ може да имитира руските хакерски атаки
    ГалерияЦРУ може да имитира руските хакерски атаки
    Китай, Русия, Северна Корея или САЩ стоят зад атаката
    Китай, Русия, Северна Корея или САЩ стоят зад атаката
    Третият райх краде от нас трудовата повинност
    ГалерияТретият райх краде от нас трудовата повинност
    Кольо Вутев от с. Торос, оцелял от лагера в Ловеч: Убиха пред мене бащата на Богдана Карадочева
    ГалерияКольо Вутев от с. Торос, оцелял от лагера в Ловеч: Убиха пред мене бащата на Богдана Карадочева

Последни

    На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана
    На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана
    Евгения Живкова - надеждата след смъртта на майка й
    ГалерияЕвгения Живкова - надеждата след смъртта на майка й
    Психично болен счупи носа на служителка в църква в Свищов
    Психично болен счупи носа на служителка в църква в Свищов
    Обичан или обругаван, Симеон даже правеше семейства от свободни електрони
    Обичан или обругаван, Симеон даже правеше семейства от свободни електрони
    Историята на жена, намушкана 25 пъти от сина си в село Долище
    ГалерияИсторията на жена, намушкана 25 пъти от сина си в село Долище
    Историята на жена, намушкана 25 пъти от сина си в село Долище
    ГалерияИсторията на жена, намушкана 25 пъти от сина си в село Долище
    Как арестуват Пабло Пикасо за кражбата на "Мона Лиза"
    ГалерияКак арестуват Пабло Пикасо за кражбата на "Мона Лиза"
    България е страната с най-много пушещи девойки в света
    България е страната с най-много пушещи девойки в света

Шоу

    Как арестуват Пабло Пикасо за кражбата на "Мона Лиза"
    ГалерияКак арестуват Пабло Пикасо за кражбата на "Мона Лиза"
    ОВЕН: Компромис
    ОВЕН: Компромис
    ТЕЛЕЦ: Активна работа
    ТЕЛЕЦ: Активна работа
    БЛИЗНАЦИ: Неприятни разговори
    БЛИЗНАЦИ: Неприятни разговори
    РАК: Предложение
    РАК: Предложение
    ЛЪВ: Ядове
    ЛЪВ: Ядове
    ДЕВА: Упоритост
    ДЕВА: Упоритост
    ВЕЗНИ: Нервност
    ВЕЗНИ: Нервност

    За нас
    Екип
    Контакти
    Реклама
    Абонамент
    Условия за ползване

    МГБ
    24 Часа
    168 Часа
    Хай Клуб
    Български фермер
    България днес
    dotbg.bg
    MediaMall.bg
    Mila.bg
    24 Здраве
    Mama24.bg

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

© 2017 168 часа. Всички права са запазени.
168chasa.bg използва "бисквитки", за да ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване. Съгласявам сеПовече информация






ПОЗНАВАХ И ДВАМАТА. С ВЪЛЧЕВ   НА РАЗПИВКА СЪС СПОМЕНИ ОТ ЗАТВОРНИЧЕСКИЯ НИ БИТ; С ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ, ЗАЕДНО С БРАТ МУ,  В ПИСАТЕЛСКОТО КАФЕНЕ НА НЕПРИНУДЕН РАЗГОВОР  ВЪРХУ ВСЯКАКВИ  ЖИТЕЙСКИ ТЕМИ.
                 ЙОРДАН ВЪЛЧЕВ, ХОЛЕРИЧЕН И ПРЕДИЗВИКАТЕЛЕН, БАБАИТСТВАШЕ  КАТО ХОРОВОДЕЦ НА СЕЛСКА СТЪГДА. ТОЙ СПАДАШЕ КЪМ ОНЕЗИ ГЕРОИ НА СОЛЖЕНИЦИН ОТ "ПЪРВИЯТ КРЪГ", КОИТО ПРОСТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПАЗЯТ ОТ РЕПРЕСИВНИ  МЕРКИ. ТЕ, КАКТО КАЗВА СОЛЖЕНИЦИН ЗА ГЕРОЯ СИ ИНОКЕНТИЙ ВОЛОДИН", ЩЕ ПРАВЯТ, ЩЕ СТРУВАТ И ПАК В КАУША ЩЕ СЕ  ОЗОВАТ. "ШИЛО В ТОРБА". НЕ СЕ ПАЗЕШЕ, НЕ СЕ ОГЛЕЖДАШЕ В СТРАНИ, НЕ МЪЛЧЕШЕ ПРЕД НЕПОЗНАТ. А ГРЪМКО, ВСЕКИ ДА ГО ЧУЕ, РУГАЕШЕ ПАРТИЯ И ПРАВИТЕЛСТВО. - ТАКЪВ БЕШЕ БАЙ  ЙОРДАН, ПО ДЕТСКИ ВИРОГЛАВ, НАИВЕН, БЕЗ ИНСТИНКТ ЗА САМОЗАЩИТА. ПРИ  ТАКЪВ НИКАКВИ ДОНОСИ НЕ СА НЕОБХОДИМИ, ЗА ДА СЕ ОЗОВАТ  ПРЕД  МАСА  НА СЛЕДОВАТЕЛ ОТ ДС.
                    МНОГО ТРУДНО МОЖЕМ ДА СИ ПРЕДСТАВИМ, АВТОР ОТ РАНГА НА ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ  ДА ЗАВИЖДА НА БАЙ ЙОРДАН ВЪЛЧЕВ. ВЯРНО С МЪЖКАТА СИ, ШАЕЧНА ПРОЗА ТОЙ ИМА МЯСТО В  ДИСИДЕНТСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ЛЕТОПИС. С ОГРОМНО УВАЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕСЕМ КЪМ СТРАДАНИЯТА МУ. САМ ЗНАМ КАКВО  Е. НО  ЧАК ЗА ЗАВИСТ!? ОПРЕДЕЛЕНО   ТАКАВА ЕМОЦИЯ НЕ  ПОДХОЖДА   ЗА  ВОДЕЩ ПИСАТЕЛ В ЛИТЕРАТУРАТА НИ В ТЕЧЕНИЕ НА НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ. И  СЪЩИЯТ ТОЗИ АВТОР НА "СИНИЯТ ЗАЛЕЗ" ДА ЗАВИЖДА ТОЛКОВА, ЧЕ ДА СЕ МЪРСИ С ДОНОСИ! ЕЛЕМЕНТАРНА ХИГИЕНА ЗА  АМБИЦИОЗЕН  ТВОРЕЦ.
                  А ТОЙ НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА И  ТРУДОЛЮБИВ.ЦЕНЕШЕ  СИ УСИЛИЯТА, ВРЕМЕТО, ЗАМИСЛИТЕ СИ. ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ, ЛЮБИТЕЛЯТ НА ИЧКИЯТА, ДА СЕ РАЗРАБОТИ ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ  ДА СИ ДАДЕ ТРУД ДА  ПИШЕ ДОНОСИ  ЗА ЧОВЕК, КОЙТО И БЕЗ ДРУГО ЩЕ БЪДЕ "КЛИЕНТ НА ОРГАНИТЕ". БОГА МИ, МНОГО СЪМНИТЕЛНО.
                  ОСВЕН ТОВА, ХОРАТА ОТ ДС  ПРЕТЕНДИРАХА   САМИ  ДА  ВЗЕМАТ  РЕШЕНИЯТА СИ. ТЕ ИГРАЕХА НА ЮРИСТИ, КОИТО  ИЗВЪРШВАТ СЪДОПРОИЗВОДСТВО ПО ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, А НЕ ПОД ЧУЖДИ  ВНУШЕНИЯ, КАМО ЛИ ТАКИВА  НА "ПРЕЗРЕНИ ПИСАРУШКИ".
                 БАЙ ЙОРДАН ВЪЛЧЕВ ЗАСЛУЖАВА ПОЧИТ, ВСЕ ПАК ПО ДРУГ НАЧИН.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lazarlalev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 186198
Постинги: 243
Коментари: 48
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031