Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2018 12:02 - Лидерът на управляващата партия в Румъния беше осъден за корупция
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.06.2018 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Лидерът на управляващата партия в Румъния беше осъден за корупция

Ливиу Драгнеа, от Социалдемократическата партия, се очаква да обжалва, след като получи присъда от три години и половина

Андрю Макдауъл

Четвъртък 21 Юни 2018 21.11 BST

https://www.theguardian.com/world/2018/jun/21/leader-of-romanias-ruling-party-sentenced-for-corruption
Последна промяна на Чет. 21 Юни 2018 21.58 BST



Акции 1129   image  Ливиу Драгнеа вече бе блокиран от премиерския пост поради предишно осъждане. Снимка: Inquam Снимки / Ройтерс

Мощният лидер на управляващата партия в Румъния бе осъден на затвор в удар на правителство, което даде похвала на реториката на Доналд Тръмп "изцеди блатото" и заплаши, че ще създаде последното популистко главоболие в ЕС.

Ливиу Драгнеа, председател на Социалдемократическата партия (ПСД) и смятан за най-могъщият в страната, беше осъден за злоупотреба с власт и подаде присъда от три години и половина в първоначална присъда след корупционен процес , Очаква се Дрегня да обжалва.

Прокурорите са казали, че Дрега, по времето на държавен служител, се е намесила от 2008 г. до 2010 г., за да задържи две жени на щатската агенция за социално подпомагане, въпреки че са били наети от неговата партия. Жените признаха, че работят за партията, въпреки че са получили заплатите си от агенцията за социално подпомагане.

Новините бяха посрещнати с удоволствие от тълпи от флагове в Букурещ, където протестните и антиправителствени демонстрации доведоха десетки хиляди протестиращи на улицата през последните седмици.

image FacebookTwitterПинтест  Клаус Йоханис, президент на Румъния, подкрепи ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията и се противопостави на инструкциите на конституционния съд да уволни главния прокурор. Снимка: Агенция Анадол / Гети

Но убеждението може да доведе до по-нататъшно политическо напрежение в Румъния , където ПСД е подготвила стъпки за омаловажаване на подкрепяния от опозицията президент Клаус Йоанис и уволни началника на Националната антикорупционна дирекция (ДНК) - официален орган, който е осъдил стотици политици и длъжностни лица в последните години.

Йоханис подкрепи ДНК и застана зад неотдавнашното решение на Конституционния съд, че не може да отмени решението на правителството да отстрани главния прокурор. Съдът също така е издал решение, което ефективно ще увеличи контрола на правителството на ПСР върху съдебната система. Убедеността на Драгнена страна допълнително допринася за сложната политическа криза.

"Очаквам сурови думи както от PSD, така и от президента след решението за Драгне", каза Раду Деликоте, консултант в базираната в Букурещ комуникационна агенция Smartlink. - То е горещо там. Има институционален конфликт и е възможно президентът да бъде спрян. "

През декември 2016 г. PSD и нейните съюзници спечелиха смазана изборна победа , и макар Dragnea да не може да стане министър-председател с предишна присъда за манипулиране на гласовете, той се счита за ефективен ръководител на правителството.

Новата администрация скоро стартира спешно законодателство, насочено към ограничаване на преследванията срещу корупцията, което доведе до най-големите улични протести в Румъния след падането на комунизма през 1989 г. Той също така премести съдебните реформи, които критиците казват, че са насочени към премахване на забраната за превръщането на Dragnea в премиер и облекчаване на санкциите за корупцията.

"Правната процедура показва, че Румъния все още вярва в европейските ценности и че институциите около съдебната система са силни, въпреки амбициите на клика със собствен интерес", заяви Мануел Косттеску , бивш министър и доскоро опозиция MP. "Те се опитват да декриминализират престъпността".

PSD твърди, че работи за справяне с зловеща "дълбока държавна" мрежа от агенти по сигурността, съдии и прокурори, които подкопават работата на избрано правителство, което все още е начело на изборите.

Драгнена обвини ЕС и НАТО, че подкрепят "тази отвратителна система", а фигурите на PSD похвалиха усилията на "Тръмп" за "източване на блатото".




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744130
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031