Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2013 22:02 - Какаови Мъфини, или с български думички - малки кексчета с много какао
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2031 Коментари: 0 Гласове:
3



 Много обичам да готвя и най-вече сладки изкушения. Обичта ми към кулинарството всъщност идва от радостта да доставям удоволствие на другите чрез храната. Може би и затова сладкото ми е по-голяма страст – защото сладостта от нещо, което малко или много е възприето като „забранено“, не толкова полезно и други социални етикети, поставени на сладките „изкушения“ – прави удоволствието още по-голямо за хората J.

 Защо мини кексчета (мъфини)? Защото за всичко в минималистична форма се изисква по-голяма прецизност да се направи – и тази детайлност ми харесва. Кокетно, изчистено, мъничко, но достатъчно да ти достави удоволствие.

 Защо какаови? Не само защото каковите зърна на прах съдържат толкова полезни съставки за човека (ако почна да ги изброявам, ще се отнеса от темата J), но и просто поради факта, че по мой вкус (а и на голям процент от човешкото население) какото, замесено в сладкарството,  доставя голямо удоволствие на вкусовите рецептори и други сетива. Не е случайност и че древните Ацтеки са избрали именно какаовото растение да бъде свещено за тях.

 Необходими продукти: (тук ще бъда искрена с Вас и ще си призная, че принципно никога не следвам една рецепта напълно едно към едно с описанието. Обичам да влагам и променям пропорции и съставки в самия процес на готвене – и така всеки път се получава нещо ново J. Разбираемо, този мой експериментаторски дух не допада на всеки и затова по-долу ще напиша съставките по рецептата, която съм адаптирала, и в процеса ще видите какво съм вмъкнала и променила J):

180гр. брашно;

Ѕ ч.л. сода

щипка сол;

35гр. какао на прах;

90мл. топла вода;

170гр. меко масло;

185гр. захар;

2 яйца;

1ч.л. ванилия

100мл прясно мляко.

 

 image

 1.     Всички „сухи“ (брашно, сода, сол) продукти ги смесваме в една купа. Какаото се разтваря в топлата вода (аз лично го сложих директно в сухите продукти, без да го разтварям J). Какво промених тук? Вместо 180 грама брашно – сложих около 100 гр. типово брашно, около 50 гр. пълнозърнесто брашно + малко овесени ядки „на око“. Понеже пълнозърнестото брашно и овесените ядки (обикновени, без накисване) са по-тежки съставки от бялото брашно, сложих малко повече набухвател – 1 пълна ч.л. бакпулвер.

 2.     В отделна, малко по-голяма купа, разбиваме маслото със захарта (аз използвах кафява захар). Като се поразбият хубаво, добавям едно по едно яйцата. След като се получи хубав хомогенен крем, слагам ванилийките на прах (2 пакетчета) и доразбивам още малко. Така сме направили „течните“ съставки. J

 3.     Идва моментът, в който смесваме всичко в едно. В голямата купа с течната микстура бавно добавяме сухите (по две-три супени лъжици на веднъж), като редуваме с малко прясно мляко, за да се получи още лепкава смес. Ако сте избрали хубаво наситено какао, без изкуствени подобрители, още тук трябва да усетите наситен аромат на „Шоколад“.

 4.     Във формички за малки кексчета (сега вече се намират навсякъде по магазините в най-различен вид) поставяте хартиени кофички със същия диаметър като формичките (така няма да се занимавате с отлепяне и чистене след печенето).

  5.     Разпределяте готовата лепкава, тъмно кафява смес с аромат на шоколад във формичките, като ги пълните на ѕ от кофичките (защото ще се надуят малко).

 6.     Пълнеж: Тук вече може да експериментирате много – да им сложите пълнеж (първоначално си мислех да им сложа течен шоколад и вътре, но сместа стана толкова наситена на какао, че се отказах), сладко, плодче (на три от моите кексчета забучих по три сушени ядки „годжи“, понеже са ми малко кисели на вкус, реших, че тук може малко да се уравновесят J), ядки (за мен комбинацията на какао с орехи си остава класика) и т.н.

  7.     Ако сте готови с решението за пълнеж или без – слагате кексчетата да се пекат в загрята на 170 С градуса фурна (аз ги слагам в средата на фурната) и печете около 30 минути – но най-добрата проверка е с клечката за зъби – да няма лепнеща консистенция като я извадите от кексчето.

 След като се изпекат, оставете кексчетата да изстинат и ги извадете от формичките.

 8.     Сервиране: Тук отново можете да използвате въображение – може да ги поднесете поръсени с пудра захар, намазани с течен шоколад или просто и изчистено J.

 Воала! Сега вече имам още един хубав повод да си поканя приятели, за да споделя шоколадовото си произведение – на кафе, чай или вино ... а друг приятен страничен ефект – е, че цялата ми къща е ароматизирана от благоуханието на шоколадова ферия J мм...

 

Василена Тенева



Тагове:   шоколад,   десерт,   сладки,   кекс,   мъфин,   какао,   Chocolate,   muffin,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82354
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031